08 December, 2009

TERIMA KASIH DATO' KETUA DAN UMNO BAHAGIAN BATU GAJAH....

Apa yang boleh dikatakan lagi Terima Kasih dato' kalau boleh adakn lagi... itulah yang heboh sekampung menjadi tajuk cerita Majlis Khatan Beramai-ramai di UMNO bahagian cukup meriah bila semua merasa, setidak-tidaknya yang serba kekurangan terasa lega, mana taknya bukan senang mengadakan perbelanjaan utuk anak-anak yang berkhatan... mana tidaknya duit doktor.. duit kendurinya... kesimpulanya seluruh penduduk kampung merakamkan ucapan ribuan terima kasih untuk dato' dengan idea yang sepatutnya menjadi ikutan semua ketua-ketua bahagian lain, insyallah rasanya akan jadi modeul kepada yang lain untuk ikut bersama,
Para ibu bapa peserta yang lain juga mengucapkan terima kasih untuk Pak ya sebagai ketua UMNO cawangan yang bermurah hati memberikan van beliau digunakan untuk mengangkut semua anak-anak yang ikut serta program tersebut. Saudara Zakaria sebagai pemandu serta anaknya yang turut dikhatankan merakamkan penghargaan kepada Dato' Yussof Kassim dan UMNO bahagian, juga pak ya kerana dapat juga mereka ikut serta dalam program ini.

Seramai 106 peserta yang mendaftar dan lebih 50 tok mudim dan pembantu yang kerjasama menjayaka program tersebut. Agak pelik dan berkesan sebenarnya bila dewan yang sentiasa dipenuhi oleh ahli UMNO kini bertukar menjadi hiruk pikuk dengan suara anak-anak dan ibubapa didalamnya, sedar atau tidak ini menandakan UMNO bahagian Batu Gajah sebenarnya masih mendapat perhatian orang ramai. sebagai penunjuk aras yang amat berkesan bila kehadiran ramai orang memperlihatkan di Batu Gajah sebenarnya bangsa melayu terutamanya masih menaruh kenyakinan penuh kepada Dato' Ketua sebagai Ketua Bahagian.

Sebenarnya bila wakil Kampung Boy (blog kuala pari hilir) juga dari pagi telah hadir untuk merakamkan majlis tersebut bagi melaporkan juga terkejut dengan beberapa insiden yang tidak semua tahu. antarnya ialah bila

1. Seorang ibu yang membawa 3 orang anaknya untuk dikhatankan yang tak punya kenderaan bila menumpang semasa datang telah diarah Dato' supaya dihantar dengan kereta Dato sendiri, cuba bayangkan bila terlihat anak-anak tersebut tersenyum yang tak bergigi melambai tangan sebelum dihantar pulang, lupa sekejap kesakitan bila detik dikhatankan... Balik sebagai seorang Menteri jer lagaknya.

2. Terdapat juga seorang hamba allah yang sebelum ni telah beralih angin sekejap dengan PAS yang ikut srta mambawa anaknya berkata ' kalau tak boleh pun tak pa' yang langsung diluar dugaan kita tentang kemarahan Dato terhadap beliau lansung tidak mempersoalkan kisah dulu apalagi dengan rasa marah, itu mungkin sifat sebagi ibu bapa dalam diri Dato yang sebenarnya tidak memilih bulu malah merasakan semua anak-anak seperti anaknya sendiri.

3. Dato' Ketua juga mengangkat anak-anak yang degil dilihat kebanyakkannya datang dengan ibu mereka tanpa bapa, dengan keadaan pakaian yang lusuh kita dapat bayangkan bagaimana hidup dan kesusahan mereka bila terlihat anak-anak tersebut. anak-anak yang menjerit sehingga menepis jatuh cermin mata Dato' malah ada yang mencakar muka Dato meronta sehingga saya lihat menitik darah dimuka Dato'' kerana cakaran anak-anak tersebut yang takut untuk berkhatan, almaklumlah apalah sangat yang si ibu mampu buat bila bapanya tiada dan ank kecil sedang didukungnya (baby), kampung boy juga diminta Dato' mendukung anak-anak ini menghantar ke kenderaan bila saya bertanya ' datang tadi dengan siapa?' ibu tersebut yang berulang kali menyebut Terima Kasih menjawab 'tadi saya tumpang orang', betanya lagi bila saya katakan 'Habih tu balik macamana?' pendek jawabnya 'entah ler tak tau lagi, tapi kalau dah ok sikit boleh jalan kaki jer nanti' bila saya dengar rumahnya yang sejauh 3 kilometer dari UMNO Bahagian, mengeleng saya dengan jawapannya sambil tersenyum saya katakan ' kak jangan risau tentu Dato' akan suruh saya hantar ke keretanya sebab saya bedasarkan sebelum ini ada keluarga yang Dato' minta saya hantarkan (dukung) anak peserta tersebut, lantas saya terus jumpa Dato untuk memaklumkan kepadanya tetapi terhenti bila, Atuk kepada seorang cucu yang disebelahnya beriya-iya berkata beiau akan tumpangkan kakak tadi kerumah beliau.

4. Mungkin banyak yang tidak tahu persediaan Majlis tersebut telahpun bermula hampir sebulan lamanya, seminggu persiapan akhir sebelum termasuk memindah segala perabut didewan dan mengadakan sebanyak 16 katil khatan dillakukan secara berdikit sehingga lewat ke pagi oleh semua petugas terutama AJK empat peringkat serta ahli UMNO telahpun bermula, mungkin ramai yang tidak tahu meja mesyuarat yang begitu panjang serta perabut didewan tersebut dipindahkan kearas bawah bernilai puluhan ribu ringgit juga rosak tetapi dek kerana Dato' merasa yang pentingnya anak-anak yang berkhatan diutamakan tidak sama sekali Dato' pertikaikan mengenai kerosakan tersebut.

5. Bermacam-macam lagi peristiwa dihari tersebut yang telah dilihat sendiri oleh kampung boy yang tak dapat di kisahkan. apapun kami semua merasa inilah yang patut dilakukan oleh semua Bahagian. Maklumlah dengan tomahan pembangkang terhadap segala keburukan ada di UMNO bila saya sendiri mendengar dari mulut kawan saya yang kami panggil "JANGGUT" berkata 'Banyak modal yang Dato' keluarkan untuk Majlis ni, Macamana dengan dema yang sanggup hantar anak dema berkhatan dengan DAP, Bajang Terhempas betui, kalau saya tak sanggup, bior berhutang pun takpa, itu belum lagi kisah Kapir Harbi yang pakai songkok dan Baju Melayu duduk sekali bertakbir raya dengan Orang PAS, jauh beno sesatnya dema ni..iskk... iskkk'

Kepada Dato' dan semua yang terlibat, terima kasih daun keladi, Majlis ini sebenarnya punyai seribu satu peristiwa didalamnya, insyallah kita doakan ia berpanjangan.. kerana rasanya Dato' sebenarnya yang tahu kenapa beliau berkerja keras mahu menjayakan bila kita sendiri tentunya terfikir berapa banyak kah agaknya yang dikeluarkan demi memastikan majlis berjalan lancar... satu kampung hanya boleh mengucapkan Terima Kasih dan hanya tuhan yang dapat menilaikan pengorbanan Dato' percayalah rasanya semua yang terlibat akan berkata yang sama, Wallahualam...

0 comments:

Post a Comment